info@drnina.mk+389 (0)70/344-061

АЛАТКИ ЗА ТЕМЕЛНА ХИГИЕНА НА ЗАБИТЕ

Правилна хигиена на забите подразбира темелно исчистени заби и простор помеѓу нив. Овој простор најдобро се чисти со забен конец, но и со останатите алатки. Кои се тие и за што служат дознавате од нас.

ЗАБЕН КОНЕЦ ПРИМЕНА И НАЧИН НА УПОТРЕБА

Анни Фарм совети за ЗДРАВЈЕ Во насока на ПРЕВЕНЦИЈА и добра фармацевтска грижа, во соработка со повеќе здравствени ординации ДНА Анни Фарм нуди кратки практични совети за вашето Здравје. Во месец јуни зборуваме за стоматологија. Втората фаза од привилна хигиена на забите е чистење на просторот помеѓу забите. На прво место е забниот конец. Како […]

СОВЕТИ ЗА ХИГИЕНА И НЕГА НА ЗАБИ КАЈ ПАЦИЕНТИ СО ФИКСНИ ПРОТЕЗИ

Анни Фарм совети за ЗДРАВЈЕ Во насока на ПРЕВЕНЦИЈА и добра фармацевтска грижа, во соработка со повеќе здравствени ординации ДНА Анни Фарм нуди кратки практични совети за вашето Здравје. Во месец јуни зборуваме за стоматологија. Протезите ќе ве доведат до беспрекорна насмевка. Но, дали знаете како треба правилно да ги одржувате? Ние сме тука да […]

СОВЕТИ ЗА РОДИТЕЛИ – ПРАВИЛНА НЕГА НА ЗАБИТЕ НА ДЕЦАТА

Анни Фарм совети за ЗДРАВЈЕ Во насока на ПРЕВЕНЦИЈА и добра фармацевтска грижа, во соработка со повеќе здравствени ординации ДНА Анни Фарм нуди кратки практични совети за вашето Здравје. Во месец јуни зборуваме за стоматологија. Почитувани родители, моментот кога ќе никне првото забче започнува и дружбата со стоматолозите. Затоа посветете најмалку два пати од денот […]

КАКО ПРАВИЛНО ДА ГИ ЧЕТКАТЕ ЗАБИТЕ

Анни Фарм совети за ЗДРАВЈЕ Во насока на ПРЕВЕНЦИЈА и добра фармацевтска грижа, во соработка со повеќе здравствени ординации ДНА Анни Фарм нуди кратки практични совети за вашето Здравје. Во месец јуни зборуваме за стоматологија. За здрави заби на прво место е нивната правилна хигиена. Ги четкате редовно, но дали тоа го правите правилно? Ние […]

Орална хигиена за време на ортодонтски третман

Орална хигиена е важна во сите периоди од животот и забите треба да се четкаат најмалку два пати во тек на денот за да се отстранат наслагите, но кога носите ортодонтски апарати , четкањето треба да биде уште почесто и потемелно. Има естетски и медицински причини зошто треба да се внимава на хигиената на забите […]

Миофункционална ортодонција

Се поголем број на деца развиваат малоклузии (лошо оформени вилици и неправилен загриз), кои влијаат не само на хармонијата на лицето, туку влијаат негативно и на дишењето. Повеќе од половина од децата развиваат малоклузии уште пред да тргнат во градинка, најчесто поради мускулни навики создадени во раното детство. Како родителите може да забележат дека постои […]

Цревниот микробиом и темпоромандибуларен зглоб

Цревниот микробиом е истражуван во повеќе наврати и е заклучено дека истиот е поврзан со развитокот  на многу болести. Новите податоци зборуваат дека промени во балансот на бактериите во нашите црева може да влијаат на развој на повеќе болсти, меѓу кои и остеоартритисот. Остеоартритис и цревна дисбиоза делат заеднички ризик фактори  како: стареење, пол, обезност […]

Влијанието на крајниците врз развојот на вилиците, лицето и мозокот

Развојот на детскиот мозок зависи од квалитетниот сон. Кога има обструкции на дишните патишта во тек на спиењето, страда и мозокот на детето. Една од причините за обструкција на дишните патипшта се зголемените и воспалени крајници. Што се крајници? Тие се мали жлезди сместени на двете страни од задниот дел на грлото. Тие се дел […]