Ендодонтски третман (лекување на коренски канали)

Ендодонцијата е гранка од стоматологијата која се занимава со лекување на нервот односно пулпата на забот. Таа е наука која го опфаќа каналниот систем на коренот на забот. Причините за воспалувањето на забната пулпа (нервот на забот) се различни. Најчеста причина се микроорганизмите, кои преку кариесот на емајлот и дентинот преминуваат во внатрешноста на забот, […]

Што е бруксизам?

Бруксизам е стручен израз за прекумерно,  форсирано стискање и шкрипење на забите. И покрај тоа што бруксизмот  може да се случи во секое време од денот, сепак најголем број луѓе шкрипат додека спијат. Бруксизмот – шкрипењето и стискањето на забите е состојба која често е поврзана со емоционален стрес,  анксиозност, страв или замор при што […]

Не сокривајте ја вашата насмевка! Неверојатни предности на “ прозрачната” ортодонција

Д-р Нина  Митева како квалификуван ортодонтот врши  неверојатни трансформации во насмевките на нашите пациенти. Без оглед на тоа за кој тип на ортодонтски проблем се работи(криви или изротирани заби) , ние го наоѓаме соодветното решение и адекватната терапија за вашите проблеми и желби. Најновите ортодонски третмани со прозрачните протези  може да донесат до неверојатни трансформации […]

Како до сигурен и самоуверен бакнеж?

По повод Св. Валентин, Д-р Нина ве советува како до сигурен и самоуверен бакнеж. Бакнежот е средба најубава на свет, момент кој се споделува со партнерот и се памети по добро или? Како да се грижите за своите заби и својот здив при што секој бакнеж ќе биде убаво и пријатно доживување како за вас така […]